Endelig en DVD om trimming!

For et par måneder siden fikk jeg et tips om at det var kommet en trimme-DVD på markedet. Jeg har ikke hørt om noen andre DVD-utgivelser som viser trimming av cairn terrier, så denne måtte jeg bare ha! Nå har jeg sett grundig gjennom DVD-en “Trim din cairn terrier med success” med Hellemai Christensen, og her er hva jeg synes om produktet.

Jeg bestilte DVD-en på terriertrim.dk, og fikk den i postkassa etter en drøy uke. Veldig rask og grei levering. Betalingen må gjøres med et såkalt SWIFT-nummer i nettbanken. Litt mer tungvidt enn å betale med Visa eller MasterCard, men etter litt plunder greide jeg det også. DVD-en kostet DKK 320, og det er vel en helt grei pris for en såpass smalt og sær DVD-utgivelse. Det er for øvrig ingen toll-avgift for import av DVD-er til Norge.

Jeg hadde gledet meg til å få denne DVD-en, så jeg satte den selvsagt straks i avspilleren. Det første jeg bet meg merke i, var den selvsikre og trygge fremtoningen til Hellemai. Hun fremstår som veldig profesjonell, og er dyktig til å formidle foran kameraet. Hellemai henvender seg direkte til seeren, og er aldri usikker eller nølende. Helhetsinntrykket er at produksjonen virker godt planlagt og gjennomført.

Når Hellemai gjennomgår trimmingen, blir det benyttet et håndholdt kamera. Dette fungerer meget godt. Man får følelsen av nærhet og tilstedeværelse, og kameraet går ofte tett innpå slik at vi kan studere detaljene i det Hellemai gjør. Noen få ganger er kameraet litt ute av fokus, men generelt fungerer filmingen veldig godt. Det eneste jeg har å utsette på filmingen, er at det er i 4:3-format. Jeg skulle gjerne hatt det i 16:9, for de aller fleste har vel TV-er i dette formatet nå?

Lyden er dessverre ikke av like god kvalitet som bildet. Det virker som om man benytter en mikrofon som sitter fastmontert på kameraet, og dette fungerer ikke så bra. Man hører godt at lydkvaliteten endres ettersom kameraet er nært eller langt fra Hellemai. Dessuten fanger mikrofonen opp en del bilstøy fra utsiden. Jeg er ikke så veldig flink til å forstå dansk tale, og må konsentrere meg for å få med alt Hellemai sier. Da er det ekstra irriterende å høre en forbipasserende lastebil…

Men la oss legge de mer tekniske bitene bak oss, og fokusere på innholdet. Her er DVD-en flott organisert, med en gjennomgang av verktøy, forberedelser og deretter trimming av de ulike kroppsdelene. Alt er plassert i ulike kapitler, slik at man raskt kan finne frem til det man ønsker å se på.

Jeg har ca. 5 års erfaring med trimming av cairn terrier, og har innarbeidet meg et temmelig fast “system”. Noe har jeg plukket opp fra andre erfarne trimmere, og noe har jeg lært meg gjennom prøving og feiling. Men “systemet” mitt er ikke mer fastspikret enn at jeg kan forkaste det, dersom jeg oppdager en ny og bedre måte å gjøre ting på.

Og på DVD-en til Hellemai lærer jeg definitivt en del nye triks! Det begynner allerede under forberedelsene til trimmingen, hvor Hellemai bruker en karde for å børste gjennom pelsen. Jeg har alltid vært bekymret for at dette skulle slite for mye på pelsen, og kanskje også rive med seg ny og frisk pels. Men jeg stoler på at Hellemai har testet dette grundig, hun har tross alt 25 års erfaring som cairntrimmer! Nå har i alle fall jeg også begynt å bruke karde…

Den neste overraskelsen er at Hellemai bruker en trimmekniv når hun trimmer. Jeg har hørt at noen gjør dette, men har aldri hatt anledning til å se hvordan dette gjøres. Og bare for å ha sagt det med en gang: kniven skal absolutt ikke brukes til å kutte pelsen med! Den brukes utelukkende som et gripe-redskap. Hellemai bruker til og med en kniv helt uten skjær, og hun går grundig gjennom hvordan kniven skal brukes for å unngå å kutte pelsen.

Jeg hadde lyst til å forsøke meg med trimmekniv også, og dro straks ut for å kjøpe meg nytt redskap. Men å finne en kniv uten skjær var ikke lett. Jeg endte opp med å kjøpe meg en dyr og fin og skarp kniv. Så var det bare å sette i gang med å “ødelegge” kniven, nemlig å gjøre den så sløv som mulig… Til dere andre som også har lyst til å prøve: vær obs på at det nok ikke er så lett å finne en slik kniv som Hellemai bruker.

Teknikken til Hellemai er imponerende, det er lett å se at hun har lang erfaring. På DVD-en gir hun gode instruksjoner, men det skal nok allikevel en del øvelse til for å jobbe like raskt og presist som Hellemai Når jeg jobbet med å lære meg teknikken, gikk mye av tiden med på å kontollere at jeg ikke skar pelsen, men at jeg faktisk nappet den ut. Og etter å ha øvet meg i noen uker, føler jeg fortsatt at jeg ikke har like god kontroll som jeg har når jeg bare bruker fingrene. Men det er ikke tvil om at teknikken til Hellemai er både raskere og mindre slitsom, så jeg fortsetter å øve meg på å lære den!

Om du ikke har lyst til å bruke trimmekniv, men bare bruke fingrene, tror jeg allikevel at DVD-en til Hellemai kan være nyttig. Hun går grundig gjennom trimming av de enkelte kroppsdelene, og det er forsåvidt underordnet hva slags redskap man benytter seg av når man napper ut pelsen. Hellemai kan skikkelig cairn-trim, og gir gode forklaringer på hvordan hunden bør se ut.

På DVD-en benytter Hellemai seg av en på alle måter eksemplarisk cairn terrier. Den er både pen, har tykk og stri pels av god kvalitet, og det finner seg i alt av håndtering på bordet. Jeg skulle ønske at Hellemai også kunne diskutert hvordan man jobber med noe litt mindre perfekte hunder… En dårlig pels kan være utfordrende å jobbe med, og ikke alle er like glad i å bli håndtert på bordet.

Jeg er helt enig med Hellemai når hun påpeker at man skal tenke på hundens velbefinnende når man trimmer. “Vennlig men bestemt” er også mitt motto når jeg trimmer. Men av og til har jeg fått i oppdrag å trimme hunder som har blitt alt for tøft behandlet når de har blitt trimmet tidligere. Det kan være en meget vrien utfordring. Hvordan skal man jobbe med slike hunder? Dessuten er jeg ikke helt enig med Hellemai i at nappingen er smertefri. Om vi kunne spørre cairn terrierene våre, er jeg sikker på at de hadde svart at det gjør litt vondt. En av mine cairn har en pels som sitter ganske godt, selv om den er lang og gammel. Han finner seg i å bli trimmet, men det er åpenbart at det ikke er helt smertefritt når jeg napper.

En annen ting jeg savner på DVD-en, er en diskusjon av hvordan hunden Hellemai bruker har fått den pelsen den har. Jeg har såpass erfaring at jeg vet at dette er resultatet av kontinuerlig jobbing siden hunden var valp, men det er mange cairn-eiere som ikke er klar over dette. Selv har jeg fått godt voksne hunder til trimming, som ikke en gang har fått valpepelsen fjernet. Derfor synes jeg det hadde vært en fordel om Hellemai forklarte hvordan man får en pels som man kan “rullere” (eller “eftertrimme”, som Hellemai kaller det).

Alt i alt er jeg meget fornøyd med denne DVD-en. Den er profesjonelt og godt laget, og jeg kan leve med en lyd som ikke er helt perfekt. Hellemai er dyktig til å formidle, og hun har en flott teknikk. En diskusjon av pelsarbeid fra valp til voksen hund hadde vært fint, men det kommer kanskje på neste DVD?

Konklusjon: Anbefales!

Hejsan Norge

oleannes bilde

jeg kan tilføje, at jeg er glad for at dansk trim er velset i Norge. Gamle norske cairn-udstillere kan måske huske den danske opdrætter "Cairndy" ved Helle Lund Christensen (og Peter Hage) Helle Lund Christensen er en samme person som nu hedder Helle Mai Christensen. Det er helt sikkert, at Helle mai ved, hvordan en cairn-terrier skal trimmes. For omkring 10 år siden var hun en af de fremste danske opdrættere.

Med venlig hilsen

Ole Jacobsen

Takk for tipset!

Tor-Egils bilde

Det å nappe riktig er en kunst. Med erfaring fra Airedale Terrier mente jeg at dette skulle jeg fikse. Men jeg ser jo på Bobben at resultatet av mine nappinger ikke blir helt bra. Så nå er DVD-en bestilt!